Bara för att ett företag klassas som litet baserat på antalet anställda och omsättning, så betyder inte det att småföretag inte har en stor inverkan på marknaden. Speciellt de senaste åren har spelplanen förändrats för hur företag kan nå ut på marknaden. Med sociala medier och digitalisering av traditionell media, samt egna marknadsföringskanaler som hemsidor eller bloggar, har småföretag möjlighet att konkurrera med även de största marknadsledande företagen.
Tyvärr är det väldigt många av småföretagen som ännu inte hoppat på möjligheten att digitalisera sin marknadsföring. Enligt en undersökning som Visma gjorde 2016 saknar 44% av småföretagen en egen hemsida trots att nio av tio konsumenter söker på nätet för att hitta varor och tjänster. De flesta företagarna har en positiv attityd mot digital marknadsföring och är relativt aktiva på sociala medier. Men det verkar vara skillnad på söka kontakt med en gammal skolkamrat på Facebook jämfört med att söka nya kunder och annonsera via samma kanal.
Svaret är att många småföretagare, som jag har pratat, med säger att de dels inte har tid, tycker att det är för dyrt och krångligt att digitalisera sin marknadsföring. Det är också många företagare som säger att de inte behöver marknadsföra sig eftersom de redan har tillräckligt med jobb, men att de skulle vilja ha en hemsida för att kunder lättare ska kunna kontakta dem.
Dock är möjligheterna för de små företagen är enorma. Genom att vara aktiv med sitt företag online når man sina kunder i ett tidigare skede – när dom sitter hemma och söker information om den vara eller produkt de tänkt köpa. Många tänker nog att detta betyder att de ska vara aktiva på exempelvis LinkedIn, Facebook eller Instagram och att det känns som ett stort åtagande. Faktum är att de flesta konsumenter som söker varor och tjänster via en sökning på Google, vilket innebär att företagets hemsida är den viktigaste kanalen mot kunderna.
Sociala medier är ett bra att marknadsföra sig via för att locka besökare till hemsidan, men plattformarnas vilkor och algoritmer förändras ständigt och det kan bli för dyrt att marknadsföra sig via dem. Mitt råd är att inte bygga sin verksamhet enbart via sociala medier. Att göra så kan liknas vid att köpa aktier i Telia som en långsiktig investering. För er som minns hur det gick så förstår ni säkert poängen…
Även om man inte har resurser att jobba med marknadsföring i sociala medier eller SEO (sökmotoroptimering) så kan man likna investeringen i en hemsida med ett säkert fondsparande. Genom att finnas där för kunderna och att uppdatera hemsidan med aktuell information om sina erbjudanden så växer hemsidans relevans gentemot sökmotorerna i takt med antalet besökare som hittar er.
Slutligen behöver det inte vara krångligt att digitalisera marknadsföringen. Det finns många bra redskap och jättemånga bra reklambyråer som gör fina hemsidor, SEO och annonsering i sociala medier. Vi på Moln8 har valt att jobba speciellt mot små företag som inte har någon som jobbar med digital marknadsföring och hemsida. Vi erbjuder stressade entreprenörer en helhetslösning med en dynamisk prissättning och låga startkostnader. Med våra olika månadsabonnemang väljer ni själva ambitionsnivån. Dessutom har vi utvecklat ett eget verktyg för publicering av hemsidor som gör oss oberoende av externa publiceringsverktyg som exempelvis WordPress.