Skapa den perfekta Facebookannonsen!

Storlek på bild eller film i annons? Hur många tecken i rubriken? Det är en djungel av information som är ganska svårtillgänglig. Därför sammanställer jag här allt ni behöver veta för att skapa den perfekta Facebookannonsen i teorin. Om ni behöver hjälp med det svåraste som att skriva en bra rubrik och text till annonsen eller fixa rätt bilder samt redigera video kontakta då oss på Moln8. (uppdaterad 9 juni 2020)

Storlek på bild eller film i annons? Hur många tecken i rubriken? Det är en djungel av information som är ganska svårtillgänglig. Därför sammanställer jag här allt ni behöver veta för att skapa den perfekta Facebookannonsen

Det är nu år 2020 och Facebookannonsering står sig fortfarande starkt och ökar försäljningen för en mängd småföretagare världen över. Kostnaden för att annonsera har gått upp och det innebär att det blir ännu viktigare än förr att rikta sina kampanjer mot de rätta målgrupperna som kan tänkas bli era kunder. I takt med att Facebooks annonsnätverk växer blir det allt viktigare att anpassa text och bildmaterial för att passa i de olika kanalerna som Instagram, Messenger, Stories mm. Mobilanpassade annonser blir allt viktigare eftersom uppemot 90% kan vara besökare från telefoner. Glöm inte att er hemsida som ofta länkas till från annonsen också måste vara responsiv det vill säga mobilanpassad. OCH glöm för allt i världen inte att lägga till en CTA knapp (call-to-action) vilket är otroligt viktigt för att öka konverteringen och antalet klick in på er hemsida.

Så till annonstyper och specifikationer

Det kommer ständigt nya annonstyper och specifikationer så observera att det här gäller nu i skrivande stund. Följande rekommendationer gör att de foton och videoklipp du använder i dina annonser ser bra ut överallt på Facebook.

I det här blogginlägget behandlar jag bild- och videoannonser. Jag återkommer senare med karusellannonser och bildspel.

 

Bildannonser

Annonstypen för bild är en av de mest mångsidiga annonstyperna eftersom ni kan använda denna annonstyp med alla mål utom videovisningar. För att nå ut så bra som möjligt med en bildannons är det viktigt att den sticker ut i ett litet format. Tänk på hur du själv slötittar på Facebook i telefonen. Visst reagerar du på en bra bild som sticker ut på något sätt?

Jag vill verkligen uppmana företagare och fotografer att tänka till när ni ska fotografera bilder som passar för Facebookannonser. Tänk på att ta bilder som är "nära" och gärna med en människa och mycket färg! Helbilder på en interiör från ert kontor fångar inte blicken lika bra som en närbild på en glad och engagerad medarbetare till exempel.

 

Här är ett exempel på hur en bildannons kan se ut:

 

Och här är de rekommenderade specifikationerna:

I dagsläget är det rekommenderade bildformatet 1:1 1080x1080 pixlar men tidigare 1200 x 628 pixlar fungerar också.

Facebook och Instagram Stories storlek: 1,080 x 1,920 pixlar

Bildförhållande: 9:16 till 16: 9 (beskuren till 1,91: 1 när en länk ingår)

 

Text: 125 tecken

Rubrik: 25 tecken

Länkbeskrivning: 30 tecken

OBSERVERA att annonserna inte får innehålla mer än 20% text. Observera att textbaserade logotyper räknas som text i annonser. Undantag är eventposters, bokomslag, spel och produktbilder där logo inte är framträdande eller inzoomad.

 

Några extra tips:

Om ni annonserar med målet gillamarkeringar (under engagemangsmål) kommer din bild att beskäras till 8:3.

Om du vill att din annons ska få så stor spridning som möjligt rekommenderar Facebook att du använder bilder som innehåller minimal (eller ingen) text. Det gäller också logotyper i bild. I många fall vill annonsörer ha logotyp i bild. Försök då att övertyga dem om att enbart använda logotyp och inte eventuell payoff eller annan text.

Du kan använda panorama och 360 bilder, vilka kommer att visas interaktivt.

 

Videoannonser

Den här annonstypen är min favorit eftersom den låter dig använda rörlig bild eller stillbilder redigerade till ett videobildspel för att berätta om tjänsten eller produkten. Jag väljer ofta att använda videoannons istället för bildspel eftersom jag då kan anpassa övergångar och effekter på ett mer kontrollerat sätt. Dessutom är det inte lika känsligt med text och grafik i bild som i bildannonserna.

Här är ett exempel på hur en videoannons kan se ut:

(i det här fallet VDn som pratar direkt till de som ska söka jobbet. I många fall är det bra om videoannonsen funkar lika bra med som utan ljud)

 

Och här är de rekommenderade videospecifikationerna:

 

  • Videoformat: .mp4, .mov och .gif-filer (många andra format stöds men de här rekommenderar jag).
  • Bildförhållande: 9:16 till 16:9 (beror på var man vill ha bäst synlighet se bild nedan)
  • Upplösning: 600 pixlar minsta bredd (Välj den högsta upplösningen som är möjlig för din filstorlek och bildförhållande)
  • Filstorlek: 4GB max
  • Facebook längd: 1 sekund till 240 minuter
  • Instagramlängd: 1 till 60 sekunder
  • Facebook och Instagram Stories längd: 1 till 15 sekunder
  • Text: 125 tecken
  • Rubrik: 25 tecken
  • Länkbeskrivning: 30 tecken

För att videoannonserna ska vara så säljande och synliga som möjlig bör de vara korta, ha tydliga bilder och grafik samt ha en början och slut som flyter ihop snyggt. Den mesta exponeringen av videoannonser sker när folk ”slötittar” på Facebook och skrollar förbi er videoannons. Så tänk på att budskapet och bilderna ska sticka ut i det pyttelilla formatet! Det här är det svåraste att få kunder att förstå. Men filmen är ju bara 7 sekunder? Vi vill ha de här meningen och inte bara ett ord.

Mitt råd: "Skrik"/stick ut från mängden i filmen och var korrekt och tydlig i texten.

 

Om du är intresserad av att använda videoannonser med olika placeringar rekommenderar jag att använder den här guiden från Facebook:

 

Om ni behöver hjälp med att annonsering på Facebook så kontaktar ni oss här>>>

 

Jonas Svedin Jonas Svedin
9 Jun 2020