Film för sociala medier och hemsida med iPhone

Som ni säkert vet är rörlig bild och korta filmer ett otroligt effektivt sätt att nå ut via sociala medier som Facebook, LinkedIn och Youtube mfl. Många tycker att de inte har råd att anlita en reklambyrå eller att man inte har utrustningen som behövs själv. Faktum är att de flesta av er har en filmkamera som det gjorts flera långfilmer och dokumentärfilmer med i fickan. Med en iPhone eller valfri annan smartphone går det att göra filmer på ett snabbt och enkelt sätt.

Som ni säkert vet är rörlig bild och korta filmer ett otroligt effektivt sätt att nå ut via sociala medier som Facebook, LinkedIn och Youtube mfl.

Jag har gjort en mängd filmer för sociala medier med iPhone och kvalitén duger utmärkt för ändamålet. Det finns några begränsningar och allmänna tips jag skulle vilja dela med mig av för att ni ska lyckas så bra som möjligt. För länge sedan jobbade jag som TV-fotograf och redigerare på SVT där jag lärde mig vikten av att planera och vara noggrann. Det är lättare att bli slarvig när man ska filma med en liten telefon än med en stor professionell kamerautrustning.

Tänk på att det i de flesta fall ger mer effekt och spridning att göra 10 korta filmklipp (under 10 sekunder) än en film som är ca. 2 minuter. De korta klippen kan enkelt användas i sociala medier som ett lockbete för fler besökare till er hemsida.

Om ni ska beställa en film från en reklambyrå se då till att filmen levereras i flera versioner som passar i olika forum som Youtube, Facebook, Instagram eller på er egen hemsida.

Något jag märkt under den senaste tiden är att filmer som ser lite mer ”hemgjorda” ut får större spridning än en professionell reklamfilm. Speciellt filmer i reportageform verkar funka bra. Det kan vara en intervju med t.ex. butiksägaren om hur det är att driva en skobutik. Det ena sättet behöver inte utesluta det andra men jag rekommenderar verkligen alla som driver företag att börja producera film vare sig ni låter en professionell fotograf göra det eller ni själva. Ett tips är att många stillbildsfotografer också sysslar med film i begränsad utsträckning. Om ni ändå ska ta nya personalbilder eller liknande så kan ni beställa några korta filmsekvenser samtidigt (förhoppningsvis till ett bättre pris).

Det här är vad ni behöver för att göra film själva:

  • Telefon. Jag tycker att iPhone är enklast och ger bäst resultat.
  • Appen FiLMiC Pro. Det går utmärkt att använda den inbyggda i telefonen men FiLMiC Pro har lite mer avancerade inställningar. Läs mer på deras hemsida för att lära er om inställningarna.
  • Stativ eller en gimbal som är ett typ av handhållet stativ. DJI Osmo har jag själv använt och kan verkligen rekommendera. 
  • Mikrofon för bättre ljudkvalité om ni vill spela in intervjuer eller folk som pratar. 

Det går också bra att bara använda telefonen men tillbehören ovan gör det enklare att lyckas. Utrustning från favoritleverantören Cyberphoto.se

När det så är dags att filma så är det bästa att göra ett väldigt enkelt manus på papper eller bara i huvudet. Om ni sedan tänkt redigera filmen så är det viktig att filma sekvenser som går att klippa ihop med varandra. Till en början så är det bästa att ni håller kameran helt stilla och låter det ni filmar röra sig istället. Många gör misstaget att röra kameran och då blir det svårt att redigera senare. Tänk på att filma helbilder, halvbilder och närbilder. Det är både bra för att visa en helhet och gör det enkelt att redigera senare. En begränsning med att filma med telefon är ljusstyrkan. Kvalitén blir bara riktigt bra om det är ljust, om ni ska filma i ett mörkt rum så behövs det ofta extra lampor. Slutligen, zooma aldrig och stäng av kameran mellan varje sekvens.

Gör så här när ni ska filma:

  • Gör ett manus på ett papper eller i huvudet.
  • Håll kameran stilla och använd gärna stativ.
  • Filma sekvenser med helbild, halvbild och närbilder.
  • Välj en ljus miljö eftersom telefoner har dålig ljusstyrka.
  • Filma ca.10 sekunder under varje sekvens.

Exempel:

Ni har en skobutik och vill göra en film som visar butiken och utbudet. Börja med att filma utifrån gatan där man ser lite av omgivningen och namnet på butiken. Därefter en halvbild inifrån där någon kund står vid kassan och köper skor eller provar. Efter det flera närbilder på skor följt av en helbild inifrån butiken som avslutning.

Redigera går att göra direkt i telefonen om ni har en iPhone och appen iMovie. Jag kommer att återkomma med redigeringstips i ett senare blogginlägg.

Om ni skulle vara intresserade av att ha en kurs på ert företag i hur man gör filmer för sociala medier och webb kontakta oss så berättar vi mer…