Det kräver inte bara tålamod, taktik och hårt arbete för att lyckas med digital marknadsföring. Det gäller också att veta vilka fallgropar man ska undvika. Så här kommer några tips på hur du undviker några fel som får kunderna att välja bort ditt varumärke lika snabbt som ett musklick.
Det är omöjligt att uppnå mål som du inte satt upp i förväg
Det kan tyckas uppenbart, men det är väldigt vanligt att företag som ska börja med digital marknadsföring sätter upp ett gäng sociala medie konton, för att därefter publicera några inlägg och hashtags utan något tydligt mål. Både exempelvis Facebook och den nya webbplatsen brukar sakta men säkert bli allt mer lågfrekvent uppdaterad vartefter månaderna går. Till slut kan det till och med visa sig att den hackade WordPress hemsidans casinoreklam är det enda som kontinuerligt uppdateras.
Så här behöver det inte vara om du sätter upp tydliga mål och riktlinjer för din digitala marknadsföring redan från början. Gör upp en rimlig plan för hur du över tid ska jobba med kommunikation och innehåll. Gärna tillsammans med någon som har kunskap och erfarenhet av digital marknadsföring.
Att förstå målgruppens behov
Det säger sig självt att dina kunder är livsnerven i ditt företag och om du inte kommunicerar så att dina kunder och din målgrupp förstår dig är det omöjligt att lyckas med din digitala marknadsföring. Till och med den mest genomtänkta och påkostade kampanjen faller platt om den inte passar din målgrupp. Därför är det viktigt att du lär dig förstå din målgrupp och därefter utarbetar en marknadsföringsplan som är anpassad efter din målgrupps beteenden. Hur gamla är dom? Vilka sociala medier är dom aktiva inom? Vilka fritidsintressen har dom? Med mera…
Hoppa inte på första bästa erbjudande från annonsförsäljaren som ringer dig än hur bra erbjudande denne kommer med. Följ din marknadsföringsplan! Försök att hjälpa din målgrupp istället för att bara tjata och sälja. Om du bygger upp ett förtroende kommer de garanterat att köpa din produkt eller tjänst så småningom. Se din marknadsföring som en långsiktig investering och räkna inte bara med snabba klipp.
Innehåll
För att du och ditt företag ska synas på ”webben” är det inte bara viktigt att marknadsföra dig genom sociala medier. Din målgrupp vill ofta veta mer om dig och ditt företag. Den lämpligaste plattformen att skapa en djupare relation med din målgrupp är på din webbplats det som också så lämpligt brukar kallas hemsida. Dina kunder vill inte bara få information om dina varor eller tjänster. Dom vill veta mer om hur exempelvis dina produkter kan användas eller skapa en relation till dom som ska utföra tjänsterna.
Ett utmärkt sätt att skapa en levande webbplats är med hjälp av en blogg. Du behöver inte kalla den blogg utan det kan vara ”nyheter” eller ”tips” eller liknande. Det viktiga är att du delar med dig av nyheter eller annat innehåll som kan vara intressant för dina kunder och din målgrupp. Om du skapar mycket intressant innehåll på din hemsida så kommer du också att skapa ett ”hem” för din digitala marknadsföring. I motsats till exempelvis Facebook så styrs din hemsida inte av algoritmer som bygger på att du ska köpa annonser för att synas.
Mäta marknadsföringsresultaten
Fördelen med digital marknadsföring är att du relativt enkelt själv kan mäta resultatet av dina marknadsföringsinsatser. I motsats till en traditionell tidningsannons kan du löpande se resultatet dagligen. Börja med att sätta upp ett Google Analytics konto som blir grunden för att hålla reda på dina besökare. Förutom Analytics ska du också ha ett Google search console kopplat till din hemsida. Med search console kan du hålla reda på länkningar till din sida, viktiga sökord och felaktigheter på din webbplats med mera. Om du sätter upp Analytics, spårning av besökare på hemsidan från sociala medier samt håller koll på statistiken på dina sociala medier har du kommit en bra bit på vägen. Med hjälp av statistiken från dina besökare kan du därefter förfina din marknadsföring och styra innehållet på din webbplats så att det på ett så bra sätt som möjligt matchar din målgrupp.