Varför välja Moln8 istället för WordPress?

WordPress driver idag över hälften av alla webbplatser på Internet. Bara denna marknadsandel gör att WordPress är en ständig måltavla för attacker. Trots att WordPress i sig själv är rigoröst testat riktas attacker ofta mot populära plugins och teman utvecklade av oerfarna aktörer (https://sucuri.net/website-security/website-hacked-report).

WordPress driver idag över hälften av alla webbplatser på Internet. Bara denna marknadsandel gör att WordPress är en ständig måltavla för attacker. Trots att WordPress i sig själv är rigoröst testat riktas attacker ofta mot populära plugins och teman utvecklade av oerfarna aktörer

Trots det stora ekosystemet av plugins och mallar finns det inga garantier för att dessa är kompatibla med varandra. Ständiga säkerhetsuppdateringar är inte alltid en bra lösning eftersom det kan ge oväntade effekter som i värsta fall kan göra din sajt obrukbar. Många färdiga teman kan se väldigt imponerande ut, men att göra anpassningar kan visas sig vara tidskrävande och omständigt. Ytterligare ett problem med detta är att till nästa uppdatering av temat så krävs det att du applicerar alla dina förändringar igen. Vill man använda teman ska man använda dessa utan några anpassningar. Ett annat vanligt problem med WordPress-sajter är prestandaproblem. Allt för många plugins kan skapa detta. Den vanligaste lösning på problemet är ofta att installera ytterligare plugins som arbetar med olika typer av cachar. Detta kommer slutanvändarna till nytta men hjälper inte administratörerna, då deras innehåll av naturen är dynamiskt och inte kan lagras på detta sätt. Därför kan administratören att uppleva att sajten är trög och tungarbetad. WordPress är snabbt och enkelt att komma igång med men anpassningar och ett ständigt säkerhetsarbete kan göra att kostnaden på längre sikt blir väldigt hög. Dessutom riskerar webbplatser med långa laddningstider att förlora besökare. Skulle webbplatsen dessutom bli attackerad kan det bli väldigt kostsamt.

 

Jan Östlund har jobbat med webbutveckling sedan 1997 och har specialiserat sig på att utveckla verktyg som gör det enklare att bygga bättre webbplatser.

 

Jonas Svedin har lång erfarenhet från arbete med varumärkesutveckling, design, foto, film och redigering.

Jonas Svedin Jonas Svedin
20 Mar 2019